Hockey-VM 2024: Sverige kvar i vinnarspåret - fick slita mot Polen - VMhockey.se (2024)

• TV-tablå
  • slu*tspel
  • Trupper
  • Visa större bildVictor Hedman och Marcus Johansson firar 1-0. Foto: Bildbyrån/Maxim Thoré

Tre Kronor tog sin andra raka seger i hockey-VM 2024. Detta efter en jämn tillställning mot Polen i Grupp B. Sverige fick jobba hårt för segern där Erik Karlsson (2), André Burakovsky, Marcus Johansson och Lucas Raymond blev målskyttar i 5-1-segern.

Under söndagskvällen den 12 maj ställdes Sverige mot Polen i herrarnas hockey-VM 2024. Tre Kronor var stora favoriter inför mötet, med obefintliga odds på svensk seger mot nykomlingarna. Polen hade dock ett bra stöd på läktaren i Ostrava, precis som Sverige, där det var bra stämning i VM-arenan. Sam Hallam valde att starta Filip Gustavsson i målet igen efter succéinsatsen mot USA.

Första perioden

Den första perioden började intensivt med en varsin farlighet för båda lagen efter två minuter, där de polska fansen gladdes åt ett polskt friläge tidigt. Men de svenska fansen fick jubla först. Efter ett långt anfall bytte Sverige in nytt blod där Marcus Johanssons hårda passning slu*tade på en polacks blad in till 1-0 för Sverige där Marcus Johansson tilldelades målet. Sverige ägde mycket puck i inledningen av matchen och satte dit 2-0 tätt efter ettan. Adrian Kempe hittade en fristående Lucas Raymond vid bortre stolpen som kunde raka dit tvåan.

Polen fick se Sverige äga matchen men man var inte helt ofarliga i sina kontringar där Filip Gustavsson fick rädda ett par kontringslägen från Polen. Svenskarna tappade lite av sitt fina spel mot slu*tet av perioden där Polen spelade allt bättre och uppoffrande försvarsspel. Sverige gick in till första periodpaus med en bekväm 2-0-ledning.

Andra perioden

Det smällde på bra i första perioden och även i början av andra med ett fysiskt Polen mot ett Sverige som också stod upp bra fysiskt. Polen skapade faktiskt flest chanser i inledningen av andra perioden, framburna av sina fans på plats. Filip Gustavsson fick sträcka ut med minst en riktigt bra räddning i den polska jakten på en reducering. Sverige fick sedan turneringens första powerplay efter sju minuter i andra perioden men man lyckades inte utnyttja sitt numerära överläge.

Det svenska boxplay-spelet blev sedan satt på prov när Polen spelade i powerplay men Sverige städade av det ganska enkelt. Tätt efter sitt boxplay utökade Sverige till 3-0 när André Burakovsky hittade en fin passning till lagkapten Erik Karlsson som med ett hårt skott sköt in sitt första VM-mål i turneringen till 3-0. Efter trean hade Sverige rejäl press på Polen och man tillät inte polackerna in i Sveriges zon. Tre Kronor fick även med sig ett nytt powerplay inför de två sista minuterna i perioden. Men inte heller det överläget utnyttjade Sverige. Man gick dock in till tredje och sista perioden med ledningen 3-0.

Tredje perioden

Polen fick en bra start på tredje perioden när Filip Gustavssons nolla spräcktes. Efter Marcus Petterssons pucktapp fick Alan Lyszczarczyk ett friläge men missade pucken men när forwarden fångade upp pucken bakom mål vallade han in densamma till 3-1 och till kvällens största jubel på läktaren. Polen fick extra fart under fötterna och Sverige fick verkligen kämpa hårt mot nykomlingen i A-divisionen.

Tre Kronors tredje powerplay, efter fem minuter i tredje perioden, var svagt och kunde inte hjälpa Sverige inför avslu*tningen. Där har Sam Hallam och ledningen något att jobba på. Sverige var helt ärligt ganska pressade i tredje perioden, där man slarvade mycket mot ett intensivt spelande Polen. Tre Kronor spelade sedan bort några minuter i perioden för att undvika allt för mycket spänning i matchen.

Sverige fick fyra minuters powerplay i slu*tet av matchen efter en hög polsk klubba på Victor Olofsson. Då smällde Sverige till ett mål i powerplay när André Burakovsky sköt in turneringens första mål för hans del till 4-1. Sedan kom också 5-1 snabbt därpå när Victor Hedman serverade kompisen Erik Karlsson till ett nytt fint skott och mål till 5-1 för Sverige.

Tre Kronor tog slu*tligen hem segern med 5-1 och har två raka vinster i hockey-VM. Nästa match för Tre Kronor är redan imorgon (måndag 13 maj) med start 20:20 mot fjolårsfinalisten Tyskland.

Sverige – Polen, 5-1 (2-0, 1-0, 2-1)

03:34 1-0 Marcus Johansson (Victor Hedman, Erik Karlsson)
06:17 2-0 Lucas Raymond (Adrian Kempe)
32:31 3-0 Erik Karlsson (André Burakovsky)
42:18 3-1 Alan Lyszczarczyk
54:27 4-1 André Burakovsky (Rasmus Dahlin, Victor Olofsson)
55:26 5-1 Erik Karlsson (Victor Hedman)