In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (2024)

Je wilt een nieuw thuisnetwerk aanleggen of de bestaande netwerk bekabeling vervangen. De tijd van plastic kabelgoten op de plinten is voorbij en je maakt er écht werk van. De nieuwe kabel moet door wand, vloer of plafond netjes weggewerkt worden. Lees hier hoe je stap voor stap je netwerkkabel aansluit.

Bij het trekken van netwerk kabels door muren wil je de opening zo klein mogelijk houden. Het beste kun je dan kiezen voor kabel op rol. Deze kabel heeft namelijk het voordeel dat er nog geen connectoren aan de kabeleinden bevestigd zijn. Je hoeft dus alleen rekening te houden met de diameter van de kabel en niet met de veel bredere stekker. Bovendien kan de kabel op maat worden geknipt en houd je geen overtollige kabellengtes over.

Nadat je de kabel van A naar B hebt getrokken, moet je de kabel nog afwerken met connectoren. Tegenwoordig wordt er alleen nog gebruik gemaakt van een "straight" kabel. Dat betekent dat de connector aan het begin op dezelfde manier is verbonden als aan het eind van de kabel.

Welke kabel categorie kies je?

Voor het aanleggen van een netwerkverbinding heb je kabel op rol nodig. Kabel op rol is tegenwoordig in alle categorieën verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit Cat5e, Cat6, Cat6a en Cat7.

Cat 5e en Cat6 kunnen snelheden tot 1000 Mbit/s aan en zijn geschikt voor gigabit netwerken. Echter is de bandbreedte van Cat6 met 250mhz 2,5 keer zo groot als bij Cat5e. Cat6a en Cat7 zijn met 10.000Mbit/s geschikt voor 10-Gig netwerken. Terwijl Cat6a een bandbreedte van 500mhz heeft, bied Cat7 600mhz. Samengevat kun je zeggen: Hoe hoger de categorie des te sneller het dataverkeer en des te meer data tegelijkertijd kunnen worden verwerkt.

Materiaal ader paren

Heb je een keuze gemaakt voor een categorie die bij jouw internetgebruik past, kun je kiezen uit CCA en 100% koper. Hier hebben we het over het materiaal waaruit de kern van de kabel, de aderen, bestaan. 100% koper is de beste keuze omdat het minder gevoelig is voor kabelbreuk en netwerk signalen beter geleid. Tevens is een 100% koper kabel geschikt voor PoE.

Soepele of stugge kabel

Doorgaans gebruik je voor het afmonteren van een kabel op een connector een soepele kabel. Mocht je de kabel echter aan de ene zijde op een LSA-strook van een wandcontactdoos of patchpaneel aansluiten, heb je een stugge kabel nodig. In dit geval heb je ook connectoren nodig die geschikt zijn voor stugge kabels. Wij geven bij al onze connectoren aan of ze voor een soepele of stugge kabel geschikt zijn.

Afscherming

Bij een kabel op rol kun je kiezen tussen een onafgeschermde (UTP) en afgeschermde (FTP) kabel. Het is heel eenvoudig: Ligt de kabel niet naast een stroom- of coaxkabel en zijn je overige netwerkcomponenten en kabels onafgeschermd, volstaat een UTP-kabel. Zijn je andere netwerkkabels en bijvoorbeeld je patchpanel afgeschermd of weet je het niet zeker, kies je voor een ftp-kabel.

Wat heb je nodig om een internetkabel te maken?

- cat5e kabel of cat6 kabel
- connectoren
- kabelstripper
- krimptang

Heb je alle benodigdheden, dan kun je beginnen!

Stap 1: Netwerk kabel strippen

Strip de kabelmantel van de netwerkkabel met behulp van een striptang zodat de kleine aders zichtbaar zijn.

In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (1)

↑ Hier zie je duidelijk 4 ader paren: wit-blauw & blauw - wit-oranje & oranje - wit-groen & groen - wit-bruin & bruin

Wanneer een tule aan de kabel moet worden bevestigd (dit is optioneel), moet deze eerst op de kabel worden geschoven voordat de connector wordt aangeknepen.

Stap 2: Leg de aders op de juiste volgorde

In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (2)

↑ Leg de kabel in deze volgorde:

1. wit-oranje
2: oranje
3: wit-groen
4: blauw
5: blauw-wit
6: groen
7: bruin-wit
8: bruin

Stap 3: Knip recht af

Houdt de connector met het lipje naar beneden en schuif de kabels erin.

Stap 4: Knijp de connector goed aan

Gebruik voor het aanknijpen van de connector een krimptang.

In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (3) In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (4)

Stap 5: Herhaal stap 1 - 4 voor het andere uiteinde van de kabel

Je internetkabel is nu gereed voor gebruik!

Netwerkkabel aansluiten met hulpstuk

Als je voor het maken van een netwerkkabel een hulpstuk gebruikt, herhaal je de eerste twee stappen; je stript de kabel en legt de aders in de goede volgorde.

↓ Plaats de aders volgens de kleurvolgorde om het meegeleverde hulpstukje.

In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (5)

1. wit-oranje
2: oranje
3: wit-groen
4: blauw
5: blauw-wit
6: groen
7: bruin-wit
8: bruin

↓ Schuif het hulpstukje in de connector

In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (6)

↓ Knijp de connector aan met behulp van een krimptang

In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (7)

De netwerkkabel is klaar!

UTP kabel verlengen

Nadat je de internetkabel hebt afgewerkt met een connector, kun je de kabel aansluiten. Maar wat doe je als je na een tijd de internetkabel toch nog een stuk verder wilt leggen? Moet je dan opnieuw een kabel op rol helemaal vanaf het begin verleggen? Gelukkig niet!

Voor deze gevallen zijn er koppelstukken, een soort dubbele connector waarmee je twee RJ11 of RJ45 stekkers aan elkaar kunt koppelen. Je stopt dan bijvoorbeeld de connector die je hebt afgemonteerd op een kabel op rol in de ene zijde van het koppelstuk en een kant en klaar patchkabel met connectoren in de andere zijde. En met het andere kabeleinde van de patchkabel maak je verbinding met je netwerkapparaat. Op deze eenvoudige manier kun je je internetkabel verlengen.

Over ons

Gratis professioneel advies

Heb je na het lezen van dit blog toch nog vragen over het aansluiten van een netwerkkabel? Onze medewerkers staan voor jou klaar. We zijn bereikbaar via telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([emailprotected]) en live chat op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Kwaliteit én 25 jaar garantie

Op alle server- en patchkasten en passieve accessoires uit ons assortiment geldt een garantietermijn van 25 jaar. Alle actieve componenten kennen een garantietermijn van één jaar. Wanneer het artikel in goede staat is en normaal wordt gebruikt, garanderen we dat het apparaat naar verwachting blijft werken. Je bent dus verzekerd van kwaliteit én garantie.

Snelle verzending voor 16:00 uur

Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur? Dan doen wij er alles aan om de bestelling nog diezelfde dag te verzenden. Vanuit ons 5000m2 magazijn versturen wij dagelijks alle bestellingen. Onze ruime voorraad maakt snel verzenden mogelijk. Whitelabel verzenden valt ook onder verzendmogelijkheden.

In 5 stappen een netwerkkabel aansluiten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5584

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.